Page 1 of 2
Setting up Dialogue System using I2 Localization not having access to TMPro
Posted: Tue Oct 12, 2021 4:51 pm
by etsapekis
I'm trying to set up Dialogue System in my project and I have an issue with i2 support.
Assets\Pixel Crushers\Dialogue System\Third Party Support\I2 Localization Support\Scripts\DialogueSystemUseI2RTLFix.cs
throws errors on lines 84, 89, 93, 97, 101, 105, and 109, stating "error CS1061: 'UITextField' does not contain a definition for 'textMeshProUGUI' and no accessible extension method 'textMeshProUGUI' accepting a first argument of type 'UITextField' could be found (are you missing a using directive or an assembly reference?)
"
Could it be that this was written before TMPro became available in Unity's (relatively) new Packages system? Is there anything I can do to make this support Unity's (relatively) new TMPro location?
Re: Setting up Dialogue System using I2 Localization not having access to TMPro
Posted: Tue Oct 12, 2021 6:06 pm
by etsapekis
I've confirmed that if I take UITextField out of the Plugins folder , it works, but then, of course, everything else in the plugins folder that references UITextField has errors
Re: Setting up Dialogue System using I2 Localization not having access to TMPro
Posted: Tue Oct 12, 2021 7:51 pm
by Tony Li
Hi,
Are you using the Dialogue System's assembly definition files (asmdefs)? (If you don't know what I'm talking about, then you're probably not using them.)
If you are using the asmdefs, make sure that you've assigned the TextMeshPro asmdef to the PixelCrushers and DialogueSystem asmdefs.
Also make sure the scripting define symbol TMP_PRESENT is defined in Edit > Project Settings > Player > Other Settings > Scripting Define Symbols. If you can bring up the Dialogue System's Welcome Window, an easy way to set TMP_PRESENT is to tick the Welcome Window's "TextMesh Pro (TMP_PRESENT)" checkbox.
Re: Setting up Dialogue System using I2 Localization not having access to TMPro
Posted: Tue Oct 12, 2021 8:37 pm
by etsapekis
I was not using it, so i quickly checked out how to do it, and I added Unity.Timeline, but nothing exists for textmesh pro
Re: Setting up Dialogue System using I2 Localization not having access to TMPro
Posted: Tue Oct 12, 2021 9:02 pm
by Tony Li
In the Dialogue System's Welcome Window, is the TMP_PRESENT checkbox ticked?
Is TextMesh Pro installed in your project? If not, then remove TMP_PRESENT.
The TextMeshPro asmdef is in Packages (not Assets) > TextMeshPro > Scripts > Runtime. It's named "Unity.TextMeshPro".
Are you using the latest i2 Localization integration package? It's in DS version 2.2.20 and 2.2.21. Here's a copy:
DS_I2LocalizationSupport_2021-08-30.unitypackage
(Future readers: If you're using Dialogue System version 2.2.20+, don't use the link above. Use the package that's in the Third Party Support folder.)
Re: Setting up Dialogue System using I2 Localization not having access to TMPro
Posted: Tue Oct 12, 2021 11:34 pm
by etsapekis
I'm a little confused. I'm using the latest version of Dialogue System and I used the package from the Third Party Support folder already
Re: Setting up Dialogue System using I2 Localization not having access to TMPro
Posted: Wed Oct 13, 2021 8:22 am
by Tony Li
Let's first make sure the Dialogue System, i2 Localization, and the integration are all working properly. We'll do this in a test project first.
In a new, empty project:
1. Make sure TextMesh Pro is installed. (Check the Package Manager window.)
2. Import i2 Localization.
3. Import the Dialogue System.
4. In the Dialogue System's Welcome Window, tick the TextMesh Pro (TMP_PRESENT) checkbox.
5. Import the Dialogue System's i2 Localization Support.
There should be no errors at this point. If there is an error after any step, please stop there and let me know which step has the error.
---
Assuming that all works correctly, let's figure out next what's going on in your actual project. You can try these steps:
1. Back up your project.
2. Make sure TextMesh Pro is installed.
3. Remove these 3 folders:
- Assets / Plugins / Pixel Crushers / Common
- Assets / Plugins / Pixel Crushers / Dialogue System
- Plugins / Pixel Crushers / Third Party Support / I2 Localization Support
4. Re-import the Dialogue System.
5. In the Dialogue System's Welcome Window, make sure the TextMesh Pro (TMP_PRESENT) checkbox is ticked.
6. Re-import the Dialogue System's i2 Localization Support.
After this, please let me know if there are any errors.
Re: Setting up Dialogue System using I2 Localization not having access to TMPro
Posted: Wed Oct 13, 2021 12:22 pm
by etsapekis
ah i believe my problem is that i have a non-package manager textmesh pro. i can't seem to get the asmdef set up though...
Re: Setting up Dialogue System using I2 Localization not having access to TMPro
Posted: Wed Oct 13, 2021 1:09 pm
by Tony Li
How do you have a non-Package Manager TextMesh Pro? Are you using a very old version of the commercial TMPro before Unity bought it? If so, I recommend updating to the current official Unity version of TMPro. The developer has fixed a lot of bugs.
Asmdefs aren't required. Can you try not using them for the Dialogue System?
Re: Setting up Dialogue System using I2 Localization not having access to TMPro
Posted: Wed Oct 13, 2021 3:53 pm
by etsapekis
My workplace has some custom additions to TMPro. I'm gonna try TMP's conversion tool and make sure that my project isn't using any of these custom implementations... but if I have to use the custom one, it will automatically not work, even if it's up to date?